Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

27 Şubat 2016 Cumartesi

Burç Halife

Click here to read this post in English.


Burç Halife
Artık herkesin bildiği gibi Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük kenti Dubai'de bulunan Burç Halife (İngilizceleştirilmiş yaygın adıyla Burj Khalifa) 820 metrelik yüksekliğiyle bugün dünyanın en uzun binası. Kule yalnızca Dubai'nin değil, ülkenin de simgesi hâline gelmiş durumda ve ülkedeki en çok dikkat çeken turistik noktalardan biri. Yapımına başlandığı dönemlerde Burç Dubai olarak tanıtımı yapılan kulenin temeli 2004'te atılmış, altı yıl sonra 2010'da Burç Halife olarak kapılarını açmıştı. 163 katlı yapı dünyanın en yüksek binası olmasının yanısıra dünyanın en yükseğe çıkan ve en hızlı çalışan asansörlerinden birine de sahip. 

Şehir merkezinde, dev alışveriş merkezi Dubai Mall'a 1 dakika yürüme mesafesindeki Burç Halife, şimdiden Dubai'nin en çok ziyaret edilen ve hakikaten görülmesi gereken noktalarından biri olmuş durumda. Devasa bir alanda 163 kata yayılan gökdelen ofis, konut ve dünyaca ünlü Armani Hotel'e evsahipliği yapıyor. 

Dubai'deki en hızlı ve konforlu ulaşım yolu metro olduğu için Burç Halife'ye gidiş için ben kesinlikle metroyu öneriyorum. Metronun kırmızı hattı üzerinde bulunan "Dubai Mall/Burj Khalifa" (25 no'lu istasyon) Burç Halife ziyaretine başlamak için en uygun yer olacaktır. Metrodan çıktıktan sonra yazın sıcağında içinizi serinletecek klimalı bir pasajdan yaklaşık 10 dakika süren -ve bazen bitmek bilmez gibi hissedilen- bir yürüyüşle Burç Halife'nin ana girişine varacaksınız.

Dünyanın bu en yüksek yapısını ziyaret etmek isteyen gezginlerin öncelikle bilet alması gerekiyor. Biletler internet üzerinden veya bina girişindeki bilet veznelerinden alınabilir. Benim önerim biletinizi www.burjkhalifa.ae sitesi üzerinden çevrimiçi olarak satın almanız. Böylece hem fiyattan %25 kâr edecek hem de kendi seçtiğiniz bir tarih ve saatte binaya giriş için garanti sağlamış olacaksınız. Kulenin "At The Top" (Tepede) adı verilen seyir terasına yoğun talepten dolayı gün içinde hatta birkaç gün sonrası için bile biletlerin bitmesi ve bilet gişelerinin kapanması çok sık karşılaşılan bir durum. Bu nedenle tekrar anımsatmakta yarar var ki biletleri internet üzerinden almak hep indirim, hem de garantili giriş sağlıyor. 

Giriş bileti
Burç Halife'nin "At The Top" adlı seyir terasını 08.30'dan 15.30'a dek veya 18.30'dan kapanış saatine dek ziyaret etmek isterseniz ödemeniz gereken ücret yetişkinler için kişibaşı tüm vergiler dâhil 125 AED (dirhem), 4-12 yaş arası çocuklar için 95 AED. Eğer ziyaretinizi 16.00 - 18.00 saatleri arasında gerçekleştirmek niyetindeyseniz bu durumda ücretler yetişkin 200 AED, 4-12 yaş arası çocuklar için 160 AED oluyor. Evet, fiyatlar uçuk fakat "ben dünyanın en yüksek binasında bulundum" demenin bir bedeli var. 

Yüksek rakımda bir fincan çay kahve içsem, iki lokma bir şey atıştırsam nasıl olur diye düşündüyseniz, Burç Halife'de onu da düşünmüşler. "At The Top" 124. katta (452 metre) bulunsa da, internet üzerinden biletinizi alırken "içecek dâhil" seçeneğini seçebilir ve 555 metre yükseklikte 148. katta yer alan Burj Khalifa SKY adlı kafede muradınıza erebilirsiniz. Ziyaretçiler SKY'da yalnızca 30 dakika kalabiliyorlar. İçeceklerinizi bitirdiğinizde aşağıya 125. kattaki seyir terasına inebilir ve istediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz."At The Top"ın zevkini en üst düzeyde çıkarmanız, güzel fotoğraflar çekebilmeniz ve paha biçilmez anılar biriktirmeniz için size tavsiyem orada en az 1,5 saat geçirmeniz. Bilet ve güvenlik denetimlerinde kimi zaman çok uzun olabilen kuyruklar nedeniyle girişe rezervasyon saatinizden yaklaşık 30 dk önceden gelmenizi öneririm. Günbatımını izlemek için de biletleri aynı şekilde internet sitesi üzerinden alabilirsiniz.

Bilet ve güvenlik denetiminden geçtikten sonra koridor boyunca yürürken Dubai'nin geçmişteki ve günümüzdeki görünümlerini yansıtan; dev gökdelenin yapım aşamalarını anlatan çeşitli videolar, resimler ve grafikler göreceksiniz. Aynı zamanda asansörde de görsel ve sesli bir anlatım eşliğinde İngilizce olarak Burç Halife ile ilgili bilgiler edineceksiniz.

Hediyelik eşya bölümü
Asansörler sizi hıphızlı bir biçimde 90 saniyede Burç Halife'nin 124. katına çıkaracak. Seyir terasından tüm Dubai hatta komşu şehir Şarika (Sharjah) bile ayaklarınız altında olacak. Hatta ve hatta hava açıksa denizin öte yakasında İran kıyılarını bile görmeniz mümkün. 

Cumeyra Plajı (Jumeirah Beach, Deira, Dubai Havalimanı, Dubai Marina, Şeyh Zeyid Caddesi (Sheikh Zayed Road), Dubai Mall, Dubai Fountain ve daha niceleri 124. kattaki terastan baktığınızda sizi büyüleyecek. 124. kattaki seyir terası tümüyle kapalı alan olsa da, 125. kata merdivenlerle çıkmaktan imtina etmezseniz yarı açık bir diğer terasa ulaşabilirsiniz. Sınırlandırılmış korkuluklardan elinizi uzatarak yerden 452 metre yükseklikte rüzgârın elinizi okşamasına izin vermek inanın çılgınca bir deneyim.

Bu arada kulenin hediyelik eşya dükkânını gezmenizi özellikle öneririm. Sevdiklerinize ya da kendinize yüksek kaliteli ve özgün tasarımlı hediyelikler arıyorsanız buraya en temizinden bir 20 dakika verin. Çok yaratıcı parçalar var. Ne ki, fiyatlar burada da biraz tuzlu. Ortalama fiyatlar vergiler dâhil yaklaşık 45 AED dolaylarında.

Dubai Fountain ve yılbaşında yanan otel binasının görünümü
Yalnızca Dubai'nin değil, Birleşik Arap Emirlikleri'nin hatta tüm dünyanın en ünlü turistik noktalarından biri olan bu devasa yapıyı ziyaret etmek gerçekten nefes kesici bir deneyim. Eğer Dubai'yi ziyaret ediyorsanız, mutlaka yapmanız gereken şeyler arasında ilk sıralarda yer alıyor hiç kuşkusuz. Helikopter veya balon turuna nispeten oldukça makûl bir fiyata dünyanın en pahalı kentlerinden birini kuşbakışı görme fırsatınız olacak fena mı? Hem belki EXPO 2020 için yapımı süren yeni projeler arasında hayallerinizdeki evi bulursunuz, kim bilir? 

452 metreden kentin görünümü


Not: Bu geziyi düzenleyen ve bu yazının Rusçası için yardımlarını esirgemeyen M. Cherenko'ya binlerce teşekkür...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder